GRATIS verzending vanaf €125 in België
Wines La Torretta

Nadat we afgelopen maand Tenuta di Sesta uit Montalcino voorstelden als nieuwkomer, stellen we u vandaag een volgend nieuw domein voor.

We kozen ervoor om ons gamma aan kwaliteitswijnen uit Piemonte verder aan te vullen met een wijnbouwer uit Alto Piemonte.

La Torretta is een klein familiaal domein uit deze heel interessante wijnregio. De voornaamste druif hier is Nebbiolo, lokaal gekend als Spanna. Alto Piemonte is een iets koelere en nattere wijnregio dan de beter bekende Langhe regio, wat met de klimaatopwarming eerder een voordeel is. De wijnen van Ghemme en Gattinarazijn dan misschien wel minder gekend als de Barolo en Barbaresco wijnen uit de Langhe regio maar kunnen er gerust naast staan inzake kwaliteit en bewaarpotentieel. Ze bieden heel veel waar voor hun geld.

De familie Ferro van domein La Torretta zijn van oorsprong schrijnwerkers die in hun vrije tijd wijn maakten voor familie en vrienden. De wijngaarden bevinden zich op de heuvel boven hun huis en werkplaats in Ghemme. Toen de wetgeving wijzigde zodanig dat “wijn maken voor de familie” werd beschouwd als een echte bedrijvigheid met belastingplicht, stonden ze voor een moeilijke keuze: ofwel hun wijngaarden verkopen en hun traditie en passie opgeven, ofwel een volwaardig wijnhuis worden.

Gelukkig voor ons koos men er voor om een volwaardig wijnhuis te worden en zo ontstond La Torretta. Lorenzo studeerde oenologie en is de “wijnmaker”, daarbij geassisteerd door de overige familieleden. Hij gelooft in de principes van het “natuurlijk” wijn maken. Het goed onderhouden van de wijngaard is cruciaal zodat “de natuur” de beste druiven produceert. Daarna geeft hij de wijnen de tijd om te rijpen in grote eikenhouten vaten. De topwijnen op basis van Nebbiolo zijn de Ghemme Il Motto en de Ghemme Riserva. Zij rijpen, afhankelijk van het jaar, tot 72 maanden in vat en daarna nog een aantal jaren in de fles vooraleer ze op de markt gebracht worden. Deze DOCG-wijnen uit noordelijk Piemonte kunnen gerust naast de betere Barolo-wijnen staan. Zo werd de Ghemme Il Motto 2011opgenomen in de lijst van de 100 beste Italiaanse wijnen van 2018 (lijst van Il Golosario). We hebben nog een beperkt aantal flessen van deze 2011 op de kop kunnen tikken.

Naast de Ghemme DOCG-wijnen maakt men van de jonge Nebbiolo-druiven de heerlijk, frisse Il Tordo.

Een heel sappige, pittige wijn is de Il Luco Colline Novaresi Vespolina , gemaakt op basis van Vespolina en Nebbiolo. De Vespolina is een typische blauwe druif uit de regio van Ghemme en Gattinara. Deze druif mag ook toegevoegd worden aan de Ghemme-wijn om meer kleur toe te voegen.