GRATIS verzending vanaf €125 in België
View from La Morra

Het oogstjaar 2016 was voor Barolo een jaar waarin de omstandigheden voor de wijnbouwer ideaal waren om uitzonderlijke wijnen te produceren. Tweeduizend zestien is een klassiek, laatrijpend jaar zonder schokkende gebeurtenissen tijdens het jaar. Een droge eerste jaarhelft met enkel in april temperaturen boven het 10-jarig gemiddelde. De zomermaanden waren warmer dan gemiddeld maar zonder echte uitschieters. De regen in juli en augustus viel op het juiste moment. Maar het belangrijkste van al: de nacht-temperaturen begonnen vanaf september serieus te dalen wat de perfecte omstandigheden creëerde voor een late oogst. Die begon in 2016 zo’n 5 dagen later dan gemiddeld. 

Wat bij het proeven het meest opvalt aan de 2016’s is hun buitengewone evenwicht en harmonie. In topjaargangen als 2006, 2010, 2013 en 2016 is de perceptie van zuurgraad en tannine hoger, omdat die prominent aanwezig zijn. Maar in 2016 springt niets er echt uit omdat alles zo mooi in balans is.  

Niet enkel in Barolo leverde dit wijnen van topkwaliteit op maar ook in de iets noordelijker gelegen Roero-regio waar men van dezelfde Nebbiolo-druif eveneens topwijnen produceert. 

De Barolo 2016 van Oberto is afkomstig uit La Morra waar we een iets zachtere stijl van Barolo aantreffen door de aanwezigheid van meer zand in de bodem. De Barolo Serralunga 2016 is een steviger Barolo door de hardere klei-, kalk-, zandsteenbodem in Serralunga. De Bric Valdiana 2016 van Almondo is een Roero DOCG die gerust naast veel barolo-wijnen mag geplaatst worden.