GRATIS verzending vanaf €125 in België
Cantina Orlando Abrigo

Met het domein Orlando Abrigo hebben we er sinds een aantal jaren een top wijnmaker bij. Het familiedomein is gesitueerd in Treiso, één van de 4 gemeenten waar de Barbaresco-wijn wordt geproduceerd.

Tijdens Vinitaly in april proefden we er samen met Giovanni Abrigo het volledige gamma aan wijnen. Naast de nieuwe jaargangen konden we er ook enkele oudere wijnen proeven. Die overtuigden ons nog meer van het geweldig potentieel van deze wijnen. We proefden er onder andere de Barbaresco Montersino 2011 en de Barbaresco Rongalio Riserva 2009. Wijnen die vanzelfsprekend al evolutiekenmerken hebben maar eigenlijk nog jong overkomen tijdens het proeven. Daarnaast waren wij ongelooflijk verrast door de witte Langhe Bianco Très Plus 2013. Een witte wijn gemaakt van Chardonnay (85%) en de lokale Nascetta-druif (15%). De Nascetta zorgt voor de frisheid en zuren. Deze wijn kan gerust naast veel duurdere chardonnay-wijnen uit de Bourgogne staan. De Barbaresco Montersino en Rongalio zijn samen met de Langhe Bianco Très Plus opgenomen in het “Tempo“-project van Abrigo waarmee ze de verouderingscapaciteit van deze wijnen uit de Langhe regio willen bewijzen.

Wij zijn zozeer overtuigd van de wijnen van Orlando Abrigo dat we beslist hebben om naast de Barberesco Merruzzano en Montersino ook de andere wijnen van het domein aan te bieden.

Als witte wijnen stellen we naast de eerder genoemde Langhe Bianco Très Plus ook de Sauvignon d’Amblé voor. Beiden van de jaargang 2019. De Sauvignon d’Amblé is heel aromatisch, vol met een mooie minerale afdronk.

Bij de rode wijnen presenteren we de Nebbiolo d’Alba Valmaggiore 2018, afkomstig van de fameuze Valmaggiore cru in de Roero. Deze cru is gekenmerkt door typische steile hellingen met een zand-, kalkbodem waar alle werk met de hand dient te gebeuren. Het levert wijnen op met veel karakter in Bourgogne-stijl. De Barbaresco Merruzzano 2018 is een volle, sappige Barbaresco met veel potentieel en frisheid. Van Vinous krijgt deze wijn de topscore van 93 op 100.
Van de Barbaresco Montersino zijn we verheugd u de epische jaargang 2016 te kunnen voorstellen. De wijn is afkomstig van de gelijknamige wijngaard die aangeplant is in 1970. De kleur is robijnrood. In de neus een rijk, complex boeket van rood fruit, aardse toetsen en likeur. In de mond fris, met nog veel rood fruit, mooie zuren en sappige tannines. Een wijn die met de jaren nog beter zal worden. Van Vinous krijgt hij 94 op 100.
Tenslotte stellen we ook de 2016 jaargang voor van de Riserva Rongalio. De wijn is afkomstig van de oudste en kostbaarste wijngaard van de Meruzzano Menzione, die tussen 35 en 40 jaar oud is. De bodem is zeer rijk aan micro-elementen zoals ijzer en zink en is vaak doorgroefd met aderen van slib en klei, die de wijn een uitgesproken persoonlijkheid en een sterke neiging tot rijpen geven. Sinds het oogstjaar 2011 wordt Barbaresco Rongalio verkocht als Riserva. Na een maceratie van 50 dagen verblijft de wijn gedurende 24 maanden in botti grandi. De kleur is robijnrood met granaatreflecties. In de neus ontdekken we reeds evolutie aroma’s, kersen op alcohol, rozen en aardse geuren. In de mond is de Rongalio 2016 krachtig, vol maar ook heel elegant met nog sterk aanwezige sappige tannines. Dit is een rustieke Barbaresco voor jarenlang drinkplezier.